Blogs

Vandaag wil ik stil staan bij zelfcompassie en waarom dit belangrijk is bij het vinden van evenwicht in je drukke leven.

 

Het kan je nl helpen regie te nemen over jouw leven en jouw eigen zuurstofmasker eerst op te zetten.

 

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is vriendelijk, lief  en begripvol zijn naar jezelf toe. Het betekent het accepteren van jezelf, inclusief al je fouten en tekortkomingen, zonder oordeel. Een innerlijke gesprek voeren alsof je met je beste vriendin praat. 

 

De innerlijke criticus en zelfcompassie

De innerlijke criticus en zelfcompassie zijn tegenovergesteld. Ze zijn verschillende stemmen in ons hoofd en ze hebben een grote invloed op hoe wij ons voelen. Onze innerlijke criticus zorgt ervoor dat je streng bent voor jezelf. Die roept nog wel eens: "Het kan beter, groter, sneller. Het is niet goed genoeg."  

 

Hoe je innerlijke criticus en zelfcompassie elkaar beïnvloeden:

  • Strijd tussen innerlijke criticus en zelfcompassie: Vaak is er een innerlijke strijd tussen de stem van de innerlijke criticus en de stem van zelfcompassie. De criticus kan negatieve gedachten inbrengen, terwijl zelfcompassie probeert deze gedachten te verminderen.
  • Invloed op hoe je je voelt:  Een te veel aanwezige innerlijke criticus kan leiden tot stress, angst en een negatief beeld over hoe je jezelf ziet.  Zelfcompassie bevordert juist je emotioneel welzijn door een positieve en helpende relatie met jezelf aan te gaan.  Zelfcompassie heeft meer begrip. 

 

Wat is het effect van het ontbreken van zelfcompassie?

Die is helaas groot. Als de innerlijke criticus aan het woord is, heeft dit veel negatieve gevolgen voor jou.

  • Zelfkritiek: Wanneer zelfcompassie ontbreekt, wordt de neiging om streng voor jezelf te zijn groter. Dit houdt in dat je te vaak streng bent voor jezelf ten aanzien van fouten en tekortkomingen. Dit kan een proces in gang zetten waarin je eigen prestaties en inspanningen voortdurend in twijfel trekt, wat uiteindelijk leidt tot een negatief zelfbeeld en zelfvertrouwen die afneemt.
  • Stress en Angst:  De druk om perfect te zijn wordt sterker, wat kan leiden tot verhoogde stress en angstgevoelens. De druk om aan (onrealistische) normen te voldoen, creëert een voedingsbodem voor stress. Perfectionisme kan een oorzaak van angst worden, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen en te genieten van het moment.
  • Minder veerkracht: Zelfcompassie speelt een belangrijke rol in hoe om te gaan met tegenslagen. Het wordt moeilijker om veerkrachtig te zijn bij uitdagingen. In plaats van jezelf aan te moedigen en te steunen tijdens moeilijke tijden, ontstaat er een negatieve gesprek in je hoofd die vooral streng is. Door het zegt dat het fout is wat je doet, of niet goed blokker je in je hoofd.  Je kan dan moeilijker zien waar je kan verbeteren of waar de oplossing zit.
  • Slechte relaties: Het gebrek aan compassie voor jezelf heeft niet alleen invloed op jou, maar kan ook zichtbaar zijn in je relaties met anderen. Als je zelf streng en kritisch bent, bestaat de kans dat je deze houding ook naar anderen hebt. Dit kan leiden tot minder begrip naar anderen. Het ontwikkelen van zelfcompassie is dus niet alleen van invloed op jou, maar ook op anderen.
  • Overwerken: Perfectionisme en kritisch op jezelf zijn kan overwerken tot gevolgd hebben. Het opofferen van rust en ontspanning wordt een patroon, aangezien de continue drang om aan hoge verwachtingen te voldoen geen ruimte laat voor het nemen van pauzes. Dit kan leiden tot uitputting en jezelf wegcijferen, wat op lange termijn slecht voor jezelf is.

 

Het is belangrijk om deze gevolgen goed te begrijpen, omdat het de eerste stap is naar het verbeteren van zelfcompassie en het herstellen van evenwicht in je leven.

 

Hoe versterk je zelfcompassie?

Hoe kun je zelfcompassie daadwerkelijk in de praktijk brengen? Ik heb dit hieronder in 4 eenvoudige stappen weergegeven:

  1. Bewustwording: Het begint allemaal met bewustwording. Het is belangrijk om momenten te herkennen waarin je te hard voor jezelf bent. Dit vergt een zekere mate van zelfreflectie en aandacht voor de gesprekken in je hoofd. Het kan handig zijn om op te merken wanneer die innerlijke stem van zelfkritiek opkomt en jezelf af te vragen waarom dit gebeurt. Deze bewustwording is een signaal dat het tijd is om liever te zijn voor jezelf. 
  2. Toon vriendelijkheid: Zelfcompassie uitoefenen betekent vriendelijk zijn tegen jezelf, zelfs op momenten dat het niet goed gaat. OP het moment dat je merkt dat je streng bent voor jezelf kan je tegen jezelf zeggen  "Het is oké, iedereen maakt fouten" of "Ik heb gedaan wat ik kon, meer lukte niet". Deze vriendelijkheid helpt bij het doorbreken van het patroon van zelfkritiek en bevordert een gezonde relatie met jezelf. 
  3. Wees geduldig: Zelfcompassie is geduld met jezelf! Het is belangrijk om te begrijpen dat groei en verbetering tijd vergen. Het spreekwoord "Rome is niet in één dag gebouwd" vat het goed samen. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren van ervaringen. Geduld is een belangrijk element van zelfcompassie. Soms kan het voelen alsof er druk is om meteen resultaten te zien, maar het is belangrijk te onthouden dat persoonlijke ontwikkeling een continu proces is.
  4. Ademhaling: Een andere makkeijke manier om zelfcompassie te beoefenen is via ademhalingsoefeningen. In momenten van stress is bewust ademen een fijn manier om kalmte te bewaren te midden van chaos. Diepe ademhaling helpt het zenuwstelsel te kalmeren en vermindert de lichamelijke reactie op stress. Het geeft je de ruimte om helder te denken en te reageren op uitdagingen op een meer rustige manier. Mijn advies, loop naar de WC/ badkamer en adem 3x rustig en diep naar je buik.

 

Hou eens een dagboekje bij, waarin je kijkt wanneer je streng was voor jezelf. Of wanneer juist niet.

 

Zelfcompassie versterk je door ermee te oefenen. Je verbetert het niet door het alleen te begrijpen en erover te lezen.